Aktuelnosti

Nove tehnologije

Kompanija Electro team d.o.o. sa ponosom predstavlja realizaciju projekata zamjene provodnika na dalekovodima:  1. DV 35kV od TS Virpazar do TS Vranjina,  2. DV 35kV TS 110/35kV Budva - TS 35/10kV Miločer, 3.  DV 35kV TS 110/35kV Bar - TS 35/10kV Sutomore,  4. DV 35kV TS 110/35kV Podi - TS 35/10 kV Topla i      5. DV 35kV TS 110/35kV Ulcinj-Velika plaža, provodnikom od kompozitnih materijala, i to provodnikom ACCCZ Skadar, konstruisanom specijalno za projekat zamjene na  DV Virpazar-Vranjina, i provodnikom ACCCZ Rijeka, oba renomiranog svjetskog proizvođača CTC Global, sve za Investitora Crnogorski elektrodistributivni sistem d.o.o.  Navedeni provodnici od kompozitnih materijala se ugrađuju prvi put na svijetu upravo u Crnoj Gori, te smo vrlo ponosni što je kompanija Electro team d.o.o. kao izvođač radova dio projekta. Napominjemo da se provodnici električne energije od kompozitnih materijala u svijetu koriste već određeni niz godina, ali se u Crnoj Gori ugrađuju prvi put.

 et virpazar 216

Kompanija Electro team d.o.o. isključivo svojim kapacitetima u ljudstvu , opremi i alatima realizuje navedene projekte zamjene provodnika. Naši zaposleni su stručni I posvećeni zajedničkom cilju svih nas – osnaživanju domaće privrede, pa samim tim i države Crne Gore. Konkretno za navedene poslove uložili smo oko 500.000 eura u kupovinu specijalnih mašina I alata koji će kompaniji dati mogućnost samostalne i nezavisne realizacije budućih, nadamo se brojnih projekata.

Na kraju dostavljamo komentar proizvođača kojim želimo naglasiti značaj trenutno aktuelnog projekta:

“ Za realizaciju ovog projekta CTC Global Corporation (SAD) u saradnji s Lamifil NV (Belgija) dizajnirali su poseban provodnik s 8,13 mm kompozitnim jezgrom ACCCZ® Skadar orijentisan na specifične potrebe Crne Gore i prvi put u svijetu upotrijebiti će se na ovom projektu. Kako bi zadovoljili potrebe projekta, inženjeri  iz SAD-a i Belgije, dizajnirali su poseban presjek provodnika s jedinstvenom arhitekturom. Umjesto okruglih ili trapeznih žica provodnika, inženjeri su dizajnirali posebne žice oblika Z i koristili te žice zajedno s vrlo jakim kompozitnim jezgrom koju je u SAD-u, California, izradio CTC Global Corporation. Kao rezultat, u poređenju s klasičnim ACSR provodnicima, ACCCZ® Skadar je dva puta jači, ima skoro dvostruki kapacitet, male gubitke na liniji i puno manju težinu. Uz to, ACCCZ® Skadar ima značajno niski progib i dobru otpornost na veliko opterećenje leda. Sve ove karakteristike pomoći će rješavanju postojećih tehničkih problema vodova i garantovati stabilne performanse električne mreže u Crnoj Gori u budućnosti. Ovaj novi kompozitni provodnik dobio je ime po Skadarskom jezeru u Crnoj Gori, a kompanija će ga koristiti za ovaj provodnik u budućnosti u cijelom svijetu.

O ACCC® provodniku: CTC Global ACCC® provodnik koristi hibridno jezgro od karbonskih i staklenih vlakana ugrađeno u epoksidnu matricu visokih performansi. Središnje jezgro ugljičnih vlakana sastoji se od nekoliko desetina hiljada visokokvalitetnih jednosmjernih karbonskih vlakana okruženih zaštitnim slojem staklenih vlakana. Vanjska staklena vlakna poboljšavaju žilavost i fleksibilnost, a takođe pružaju galvansku barijeru za sprečavanje korozije s vodljivim aluminijskim žicama. Lakša težina omogućava CTC-ovom ACCC provodniku - bilo koje veličine - da koristi ~ 28% više aluminija bez dodatnog težine ili promjera. Kompaktne trapezoidne žice i glatka površina kompozitnog jezgra ujedinjeni djeluju na širenje vibracija uzrokovanih vjetrom. Dok su aluminijske žice trajno žarene, nudeći najveći stepen vodljivosti za  aluminijum dostupan danas, kompozitno jezgro nudi koeficijent toplinskog širenja oko deset puta manji od čelika. Niski koeficijent toplinske ekspanzije ublažava propuštanje provodnika pri velikim opterećenjima. Iako je kompozitno jezgro u potpunosti elastično i neće se plastično deformisati ili iskoristiti kao kod uobičajenih čeličnih žica jezgra provodnika, ukupni modul jezgra CTC Global ACCC provodnika je niži od čelika. Manji modul omogućava ACCC-provodniku da se rastegne tokom ekstremnih događaja opterećenja ledom i vjetrom. Međutim, kada događaj nestane, kompozitno jezgro se u potpunosti vraća u stanje prije naprezanja, omogućavajući tako da se aluminijske niti mogu opustiti. Ova vrsta događaja dodatno poboljšava karakteristike samo-prigušivanja ACCC provodnika i smanjuje toplinsku tačku koljena provodnika kako bi se dodatno smanjilo ugibanje provodnika pod uslovima teškog električnog opterećenja.

SAZNAJTE VIŠE O NAŠIM AKTIVNOSTIMA

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki